L’ALTRA VIDA DE L’IKER ARAN

Foto de Maria Aran

L’Iker Aran és un noi que estudia 4t d’ESO a la Mar de la Frau. El seu poble es diu Los Olivos, és a Granada, té 34 habitants i avui ens n’ha parlat. Normalment hi va amb la seva família quan estan de vacances, ja sigui a l’estiu o a l’hivern. Sempre hi van en cotxe i el trajecte dura unes 6 hores, tot i que depèn del trànsit i la velocitat a la qual circulin.

Google maps

Què hauríem de portar d’equipament si hi volem anar de vacances? A la maleta hauríem de portar molta roba d’hivern perquè allà a aquella època hi fa molt fred i a vegades a la nit gela de fred o neva. També sabates de muntanya, ja que anirem sempre per terreny muntanyós, per no fer-nos mal, i unes altres per vestir-nos bé, perquè el més segur és que alguna nit anirem a un pub que hi ha al poble del costat que es diu Castillejar.

Com són les cases de Los Olivos? Es diuen coves. Allà no són cases com aquí a Cambrils per exemple, allí es diuen coves, que són com un pis d’un edifici però molt més gran i estan encastades dins d’una muntanya, per això el nom de coves.

És un poble poc habitat… No hi viu gaire gent, la veritat, i la que hi viu ja són persones grans. De vegades pots trobar-hi persones de pas, que van de viatge a un altre lloc.

Segons en quina època de l’any té més o menys habitants? Sempre són els mateixos habitants, els únics nous som nosaltres quan hi anem de vacances.

Quines són les festes tradicionals del poble? Les festes de San Isidro que es fan a Setmana Santa. L’alcalde contracta uns firants que porten tota mena de màquines, des d’unes escopetes de suro amb què pots guanyar premis fins a unes colxonetes elàstiques.

Quines activitats es poden fer? A la nostra cova tenim una escopeta de balins i a vegades la traiem i posem una llauna i intentem donar-li per torns. També podem anar d’excursió a on vulguem perquè com que quasi tot és muntanya podem anar al riu que hi ha a prop, anar a buscar minerals per les muntanyes o simplement anar de passeig. Si volem estar més tranquils podem anar a una plaça que hi ha al centre del poble, on hi ha bancs i al costat hi ha un bar per descansar i prendre alguna cosa. A la nit podem anar al pub que hi ha a Castillejar, que és una discoteca molt petita amb molt bon ambient. A l’estiu també podem anar al llac artificial que hi ha a uns 300 metres del poble; aquest llac és d’aigua artificial, és a dir, no és un llac real. Aquest llac fa de llarg uns 100 metres i d’ample uns 75. Si portem pilota de futbol podem anar a un camp de futbol de terra que hi ha no molt lluny o podem anar al de futbol sala que hi ha a Castillejar. 

Fotos d’Iker Aran

Cuevas de Los Olivos

Iker Aran i Pablo Alarcón