KILIAN JORNET

Kilian Jornet va néixer el 27 d’octubre del 1987 (té 33 anys). És un esquiador i corredor de muntanya català. Quan era petit li va costar d’adaptar-se a l’institut, anava a l’institut corrent cada dia. Jornet és fill d’Eduard Jornet i Núria Burgada. El seu pare és guia de muntanya i guarda del refugi Cap del Rec, a la Cerdanya, i la seva mare és professora d’esports de muntanya, i estan actualment a càrrec de les joves promeses del Centre de Tecnificació d’Esquí de Catalunya. En Kilian té una germana dos anys més petita, la Naila Jornet, integrant de l’equip estatal d’esquí de muntanya i que practica curses de muntanya. Té actualment una filla i un altre fill ve de camí.

El seu primer aniversari ja el va celebrar al refugi del seu pare, a 1.986 metres d’altitud, on va viure gran part de la seva infantesa. Amb tres anys ja va coronar el primer tres mil, el cim de Mulleres. Amb cinc anys va fer l’Aneto, i amb sis el Breithorn. Als deu anys va finalitzar completament la travessa dels Pirineus, combinant l’alta muntanya que ofereix el GR 10 i el GR 11. Amb disset anys optà per quedar-se a la Cerdanya a fer els seus estudis universitaris a la Facultat de Ciències i Tècniques d’Activitats Físiques i Esportives que la Universitat de Perpinyà té a Font-Romeu. Fou al Centre Nacional d’Entrenament en Altitud (CNEA), a més de 1.800 metres d’altitud, on coincidí amb altres esportistes catalans de l’especialitat com ara Daniel Solà, Mireia Miró, Marc Pinsach o Ignasi Andrés.

Té 89 premis. Aquest rècord romangué vigent fins al 8 de juliol de 2014, quan Guillaume Peretti realitzà el mateix itinerari en 32 hores i retallà el rècord de Jornet en gairebé una hora. Vitaly Skhel ostenta el rècord d’ascens i descens de l’Elbrús, establert a 4 hores i 39 minuts. No obstant això, el rècord d’ascens de la mateixa muntanya està en mans d’Andrzej Bargiel, que féu la gesta en 3 hores i 25 minuts. Al principi, Kilian Jornet provaria de batre el rècord de Bargiel. El rècord es mantingué vigent fins al 19 de febrer de 2015, quan Karl Egloff recorregué el mateix traçat que Jornet i en rebaixar la marca en 57 minuts, deixant-la a 11 hores i 52 minuts.

Fotos extretes de Google

Les fites més importants que ha fet fins ara són les següents: el 17 de juny de 2009 va batre el rècord de la ruta de muntanya GR 20, a l’illa de Còrsega, en 32 hores, 54 minuts i 24 segons, rebaixant en quasi quatre hores l’anterior rècord en mans de l’italià Pierrot Santucci. L’antic rècord del sender, de 265 quilòmetres de distància i 8.000 metres de desnivell positiu, estava en mans de Tim Twietmeyer quan l’any 1995 el fixà en 45 hores i 58 minuts. Si bé és cert que va tardar un dia més del previst, va rebaixar igualment l’antic rècord fixat en 12 dies. Durant la tardor del 2010, va pujar i baixar el cim més alt del continent africà, el Kilimanjaro, en un temps rècord, 7 hores i 14 minuts.

Actualment té una organització per salvar el medi ambient, es diu Kilian Jornet: https://www.kilianjornetfoundation.org/.

Té una web pròpia on promociona la seva ONG i les coses i informació sobre ell mateix: https://kilianjornet.cat/.

  Foto Kilian corrent per una serralada                                                                                                                                               

En Kilian ha sortit diverses vegades a la televisió; les més destacades són: TV3, on ha sortit algunes vegades; La Resistencia, el 3 de juny del 2019, programa de Movistar on el seu presentador és el reconegut David Broncano; també va sortir per Late Motiv, el 13 de juny del 2017, un altre programa de Movistar, on el seu presentador és el reconegut Andreu Buenafuente. 

Foto Kilian a La Resistencia

A en Kilian també li agrada molt pujar fotos al seu Instagram per ensenyar el que fa o els llocs o rutes que fa. En Kilian actualment té 1.100.000 seguidors a la xarxa i té el verificat d’Instagram per afirmar conforme que és el seu compte oficial. Aquestes són dues de les 2.000 publicacions que té al seu Instagram:  https://www.instagram.com/kilianjornet/

Foto Kilian escalant a una muntanya

Els seus patrocinadors són la marca Salomon i Santiveri.

Va publicar l’any 2011 el seu llibre: Besa la glòria o mor en intentar-ho. Perdre és morir, guanyar és sentir. La lluita és el que diferencia una victòria, un vencedor.» Un fora de sèrie. També l’any 2013 en va escriure un que es deia La frontera invisible. La frontera entre la felicitat i el dolor, entre viure i morir, és sempre molt fina. Kilian Jornet torna a les llibreries amb un llibre que parteix de la mort del seu ídol Stéphane Brosse. I un últim que es diu: Res és impossible.

En la seva brillant trajectòria, Kilian Jornet ha portat el seu cos al límit, ha patit múltiples lesions, s’ha exposat a grans riscos i ha assolit rècords que han meravellat el món. Amb aparent senzillesa, ha aconseguit el que semblava impossible. Aquest llibre ens mostra la part més íntima d’un esportista d’elit: l’exigència extrema, els temors profunds, la rutina d’una expedició al cim del món. També ha participat en 4 pel·lícules: Una línia fina, Path to the Everest, Langtang Summits of my life i Inside Kilian.

El passat dia 16 de gener ens va deixar al K2 el reconegut esportista Sergi Mingote. Kilian va ficar un missatge al seu Twitter que deia: Descansa en Pau Sergi https://t.co/Hg2R338Vgh 

Foto del difunt Sergi Mingote         

Juanmi Maganés