La neteja en temps de pandèmia

La persona de la qual parlem avui és l’Ester Martínez, que treballa a l’institut des dels seus incicis, l’any 2009-2010, i s’encarrega de l’esmorzar i també de la neteja a l’institut. El dia d’avui li hem fet una entrevista per poder conèixer-la una mica més i poder informar-nos del seu treball a l’institut.

Quantes hores treballes diàriament? 4 hores a la cantina i 4:30 de neteja.

Quins rols has pres dins l’institut amb la pandèmia? Hi ha molta feina i objectes per desinfectar. També amb la pandèmia costa més desinfectar i s’utilitzen més productes.

Ens pots explicar quina és la rutina de neteja? Comencem pel pati: les papereres, les superfícies… després els lavabos, després batxillerat, després els departaments, consergeria i secretaria i, per últim, els despatxos.

Quins productes utilitzes per desinfectar? Lleixiu; perquè el lleixiu sigui eficaç cal netejar prèviament les superfícies amb baietes humides, per recollir la pols, i preparar la barreja el mateix dia del seu ús, ja que perd eficàcia en unes hores

Has après coses noves en el teu dia a dia amb la pandèmia? Sí, rentar més, ser més pacients.

Creus que l’alumnat hauria de ser més curós amb el tema de la neteja? En el cas que sí, què creus que podria fer? Sí, podrien ser més ordenats, els patis són bruts i les aules també.

Quins canvis d’actitud de l’alumnat has trobat amb la pandèmia? No són conscients i podrien ajudar a mantenir-ho tot molt millor. Tots haurien d’anar a l’una i aportar coses perquè tot millori.

Com portes el treball d’haver de tenir la responsabilitat de la neteja en temps de pandèmia? Estic acostumada des del començament de l’institut, el 2009-2010, a enfrontar-me a aquesta responsabilitat.

Quants litres de gel es gasten al dia? 20 litres de gel i 20 d’esprai.

I quants quilos de paper? 3.654 per cada rotllo i són un rotllo per classe, imagina’t, aproximadament 3 brosses de més d’un metre.

Creus que hi ha una manca de recursos per afrontar el virus? No, afortunadament anem bé.

Es consumeixen més entrepans o menys que abans de l’arribada de la COVID-19? Menys, ha baixat la xifra a la meitat.

Ens pots dir alguna anècdota que has tingut a l’institut amb la pandèmia? Una vegada vam veure a una professora amb la mascareta al revés.

Ester Martínez i Aristides Bory
Fotos de Víctor Jiménez

                          

Juanmi Maganés Jiménez i Victor Jiménez Segura