Sistema de reciclatge

En aquest article us explicaré què és el Pfand i com funciona aquest sistema de reciclatge que ha recuperat un 99% dels plàstics.

Pfand és una taxa extra d’uns 25 cèntims que et cobren a cada ampolla de plàstic o vidre que compres. Després si tu la retornes et tornen aquests 25 cèntims.

Aquest és el símbol del Pfand i es troba en totes les ampolles a les quals s’aplica aquest sistema.

On es retornen les ampolles? 

En supermercats com Lidl o Aldi pots trobar unes màquines com les de la foto de la dreta. Fiques l’ampolla a la màquina i la màquina detecta si l’ampolla és vàlida; si és així, per cada ampolla s’acumulen 25 cèntims; quan ja has acabat, prems a un botó i et surt un tiquet amb l’import total, perquè ens descomptin aquest import en la següent compra o, si vols, et dóna l’opció de donar aquests diners a menjadors socials.


Les ampolles de vidre es retornen en caixes a un supermercat que es diu Trinkgut i en aquest cas et donen l’opció que els diners que et retornen siguin en efectiu.

Per aquest motiu és normal veure gent amb carros i bosses plenes d’ampolles.

Molta gent dóna aquestes ampolles a persones pobres. Fins i tot s’han fet contenidors especials on es posen les ampolles i després aquestes van destinades a la gent amb pocs recursos econòmics. 

Un altre exemple semblant a aquest sistema és als Weihnachtsmarkt (mercats de Nadal), a les paradetes de Glühwein (vi calent) es paga un euro més per la tassa on et beus el vi i després quan la retornes et retornen l’euro.

 

Mia Linkert