El TDR, l’evolució de l’estudiant

Alguns Treballs de Recerca de l’institut La Mar de la Frau

Aquest mes a Catalunya, els estudiants de 2n de Batxillerat han entregat els TDR, un treball que valdrà un 10% de la nota del curs. A l’institut La Mar de la Frau, a Cambrils, ens expliquen el funcionament, els components i experiències d’estudiants que el comencen o que ja l’han acabat.

El TDR és el Treball de Recerca que es realitza a Batxillerat i que forma part de les matèries comunes, és a dir, és obligatori i és una assignatura més. Els departaments més populars d’aquest treball són Humanitats i Ciències Socials, Tecnologia, Ciències Socials i Psicologia.

Cada centre s’organitza de manera diferent, però al nostre comencem a principis de febrer de 1r de Batxillerat, que és quan els alumnes comencen a pensar el tema que volen fer. Depenent de la seva elecció, se’ls assigna un tutor/a del centre. Una vegada que tens un tutor assignat, comences a treballar a les tutories; allí ell/a et guiarà pel bon camí perquè facis bé el TDR. Es recomana que tinguis la gran part del treball feta a 1r de Batxillerat, perquè el pes més important ve després. L’últim curs l’han de perfeccionar, presentar el treball al tribunal i defensar-lo davant seu. En el nostre cas vam realitzar un parell d’entrevistes i l’Eduard Adzerias ens va revelar que no ho tenia gaire clar i que com es començava al febrer tampoc tenia gaire clar com funciona. D’altra banda, la Núria Besirovic sabia en què consistia i el treball i el tema que volia fer.

El TDR consta de tres parts: la part escrita, la presentació amb PowerPoint i la presentació davant del tribunal. A part també es valoren altres aspectes, el seguiment del tutor és el que més es valora, que compta més de la meitat  de la nota (60%) i és important aquest seguiment, perquè es pot reflectir al treball els consells del tutor. El treball escrit ha de tenir una bona redacció amb les idees lligades, hipòtesi i conclusions. S’ha de veure com defenses les idees. Ha de ser un tema que realment t’agradi i coneguis, ja que el tribunal et farà preguntes i s’ha de  veure una bona defensa. La part del treball en si i la de la presentació oral davant del tribunal valen un 20% respectivament.

Un exemple de com s’apliquen els components al TDR és el d’aquesta estudiant de 2n de Batxillerat. La Clàudia va fer com a tema l’escriptura creativa i el seu tractament a les escoles de la zona i com a part pràctica va fer enquestes a les escoles de Cambrils, part que confessa que va ser la més difícil. No obstant, la part que més compta per a ella són les conclusions.

Encara no s’han acabat les convocatòries, però els treballs que s’han vist fins ara als tribunals han estat molt bons. Realment es veu quan una persona hi ha estat implicada i ha seguit els consells del seu tutor. S’han vist treballs amb temes molt interessants, però poc desenvolupats.

El TDR compta un 10% de la nota del Batxillerat, però és molt més que un simple treball, ja que facilitarà als estudiants a desenvolupar hàbits que els ajudaran al seu dia a dia. El TDR engloba valuoses habilitats per als estudiants, com la maduresa, el tractament de la informació, la investigació, i el raonament a l’hora de redactar les conclusions. També es pot gaudir de l’experiència de presentar el treball a concursos i defensar-lo amb tot el que hem après. A més, en el cas de guanyar, es poden guanyar premis com un portàtil o el primer any d’universitat gratuït o a meitat de preu.

Finalment, aquests són alguns consells per si, com els alumnes de Batxillerat, algun dia heu de fer un Treball de Recerca. L’orientadora del centre, la Sílvia Sánchez, insisteix que s’ha de ser aplicat des del primer moment, ja que és una experiència que aporta satisfacció personal. I una persona que ja ha pogut gaudir d’aquesta satisfacció, la Clàudia Penalba, alumna de 2n de Batxillerat, ens recomana que comencem com més aviat millor i que escollim un tema que ens agradi, perquè li dedicarem moltes hores, però també un tema amb volum, perquè si no pots escriure gaire no funcionarà.

       Nora Maestro i Dafne Márquez.