Adela López

Adela López, professora de Tecnologia i Matemàtiques a la Mar de la Frau, és ara mateix la responsable de la COVID-19 al nostre institut.

Quant de temps fa que treballes a l’institut?

Porto treballant a l’institut 11 anys, des del 2009.

Has estat triada per ser la representant COVID-19 a l’institut. En què consisteix aquesta feina?

El referent del centre és la persona que … per exemple, si truquen del CAP i la directora no hi és, primer ha d’informar l’equip directiu, si ens truquen del CAP o si algun alumne s’ha fet la PCR, si s’ha de fer un seguiment o algun alumne es troba malament… Jo em coordino amb la secretària i portem l’aplicació del “traç covid” i l’actualització de casos.

Com has gestionat els casos que hi ha hagut a batxillerat?

Seguint els protocols marcats, el primer és el confinament preventiu i després l’aplicació de les proves PCR. Això no ho decidim nosaltres, ve des de dalt, quan hi ha un cas positiu i aquest cas ha estat en contacte amb la resta de la classe dies previs als símptomes, doncs es procedeix al confinament, però ens ho diuen des del CAP.

Quina creus que serà la situació de l’institut en un futur pròxim?

Serà una situació imprevisible, haurem de conviure amb aquesta situació molt de temps, amb una “normalitat” entre cometes. Avui confinen un grup i demà un altre, avui una nena no ve perquè es troba malament, li fan la PCR i es torna a començar fins que no comenci el bon temps, sempre prioritzant la presencialitat.

A 4t d’ESO ens ajuntem totes les classes. Si algú dona positiu ens haurem de confinar tot quart?

Es faria una traçabilitat estricta de tots els contactes; per exemple, ara amb el confinament de primer de batxillerat B i dos contactes estrets de primer de batxillerat A s’han confinat. A quart encara es faria més cirúrgicament, el grup es confinaria i també tots aquells alumnes que pel que sigui han estat en contacte amb la persona positiva, però no es confinaria tot quart.

Es podrien fer excursions actualment?

Tant de bo!, és molt difícil, de moment res, s’han suspès totes les extraescolars. Cap a finals de curs, si tot va bé, ja no dic a la primavera, cap al tercer trimestre, si tot va bé i ens deixen, potser se’n podran fer. Ara mateix no és que nosaltres no vulguem, sinó que estan prohibides.

Creus que realment funciona que separin el pati de quart per classes si després estem tots junts?

El tema de la COVID influeix molt en el temps d’exposició amb la mascareta baixada i en un espai tancat, això influeix moltíssim;s’ha descobert que l’important és la ventilació, que tothom porti la mascareta i que hi hagi una distància de seguretat, el que passa als patis és que tu estàs menjant un bocata però estàs a l’aire lliure, si respectes la distància en principi no passa res, però hem de fer les coses bé.

Creus que en treure’s la mascareta a educació física influeix perquè després hi hagi més contagis?

No, a l’aire lliure en principi no et contagies, si no, no ens deixarien fer esport a l’aire lliure sense la mascareta, és el mateix que estar al carrer i sortir a córrer, és molt difícil, has d’estar més de 15 minuts amb contacte amb aquella persona.

Més endavant, creus que podrem tornar als equips base?

Aquest curs no, espero que sí quan passi tot això, l’any que ve ja veurem si ja es pot, però aquest curs acabarem igual que hem començat, per precaució.

Els carnets veritablement ajuden a millorar el funcionament dels protocols de la COVID?

Si tothom els porta sí, però el problema és que la gent no se’ls posa, però si tothom el porta és molt fàcil identificar un alumne de seguida per algú que no et tingui a classe.

Realment penses que tot el que estem fent ajudarà a parar el virus?

Sí, perquè no som només nosaltres, són tots els centres d’educació; a principi de curs es deia que la situació seria catastròfica i s’ha demostrat que no és així.

Adela, moltes gràcies per la teva col·laboració.

Foto de Judit Ferrús

Judit Ferrús i Claudia Gil